FB Pixel
Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

  Aktivno starenje je pojam sa kojim se u poslednje vreme sve češće susrećemo. Biti pasivan u starosti, kako fizički tako I socijalno, predstavlja siguran put u bolest. Lekari smatraju da ljudi koji su aktivni u trećem životnom dobu imaju manje šanse da obole od demencije i generalno imaju bolje mentalno zdravlje. Takođe je umerena fizička aktivnost blagodarna i za starije osobe koje boluju od dijabetesa. A odavno je poznato da šetnja snižava pritisak, i deluje pozitivno na cirkulaciju čitavog tela. Smatra se da čak i osobe sa više zduženih hroničnih bolesti i ozbiljnom kliničkom slikom mogu unaprediti svoje zdravlje kroz recimo vežbanje sa fiziotarapeutom.

  Fizička aktivnost u trećem životnom dobu treba da bude prilagođena pojedincu, to jest stanju njegovog organizma kao i hroničnim bolestima od kojih boluje. Lekari ne navode tačno od koje aktivnosti organizam ima najviše blagodeti ali smatraju da aktivniji životni stil, koji uključuje fizičke I društvene aktivnosti može pomoći u održavanju kognitivnih svojstava na visokom nivou kod starijih osoba. Možda najveću prednost daje  vežbanje u društvu, to jest grupne vežbe sa instruktorom ili u uslovima domskog smeštaja sa fiziotarapeutom. Zato što se time pored toga što se poboljšava samo zdravlje, podstiče i druženje među starijom populacijom što je podjednako važno kao i vežbanje.

  U našem domu korisnicima su na raspolaganju individualne i grupne vežbe. Individualne vežbe su predviđene za korisnike koji se opravljaju nakon preloma kuka ili moždanog udara, a za pokretene i polupokretne korisnike su predviđene grupne vežbe. Koristi od fizioterapije u vidu masaža koje podstiču cirkulaciju ili pasivnih vežbi u krevetu mogu imati i korisnici koji su potpuno nepokretni, jer se na ovaj način prevenira nastanak dekubita. 

  Svi znamo da su stari skloni socijalnoj izolaciji, što zbog toga što su tokom života izgubili većinu prijatelja, što zbog hroničnih bolesti koje ih sputavaju u svakodnevnom životu. Zato su prednosti vežbanja u društvu višestruke i doprinose poboljšanju pamćenja i podizanju raspoloženja, a smanjuju rizik od pojave demencije.

Top